Stjärnan kapitel 8

Det här är del 8 av 10 i Stjärnan

Kapitel 8.
Jag kliar mig i skägget och jag drar handen genom håret. De åtta veckorna blev elva på grund av kraftigt regnande. Men nu så är vi klara, jag är nöjd med min insats. Jag är glad att jag gjort militärtjänst som kustjägare. För det var tuffa förhållanden.
En hel del av statisterna var före detta elitsoldater. De testade mig och jag höll måttet. Kustjägarna är en light version av SEAL. Så jag kan klara mig i den miljön. Jag lutar sätet bakåt och jag blundar, det är en skrämmande värld som han penetrerade och slog i sönder.
Eller i alla fall en del av den världen, den världen är som en hydra. Stoppar du en sådan verksamhet, så startar två nya. Jag förstår hans frustration och att han blev förflyttad till en annan tjänst. Han fortsatte som agent men med andra uppgifter.
De kommer de att skildra i de andra filmerna. De andra två är klara för inspelning, de blev det under tiden som vi spelade in denna. Blir mottagandet svalt så kommer de inte att spela in de andra två. Jag är på väg hem, jag vill verkligen vila.
Det har som sagt varit en krävande inspelning. Carol kontaktade mig angående att göra ett gästspel igen i serien som Malin spelar i. De har haft en massa omröstningar om att de ska försöka övertala mig att vara med igen. Just nu så pågår hur många avsnitt jag ska vara med i.
Shondas bud är tio avsnitt, mitt är fem avsnitt. Som sagt just nu förhandlar vi. Ingen av oss böjer sig för den andres påtryckningar. De erbjuder mig en löjlig summa pengar per avsnitt. Genom att bara göra fem så sparar jag pengar åt dem.
Men sådant bryr sig Shonda inte om, jag sa mitt sista bud innan jag gick på planet och det var sju avsnitt. Hon kommer att säga åtta, jag kommer att gå med på det för jag orkar inte tjafsa mer. Jag sover tungt tills det är dags att byta plan, jag äter på flygplatsen.
Sen byter jag plan och flyger till Kastrup, jag tar tåget över bron. Min mor och Johan hämtar mig. De kör mig hem och jag åker upp till min lägenhet. Jag går in, jag packar upp och fyller tvättmaskinen. Jag sätter på den sen går jag och lägger mig. Jag ställer klockan så att jag kommer upp och kan ta hand om tvätten när den är klar…
Jag svarar i telefonen, jag är långt borta när jag svarar men jag hör en röst som säger.
– Är det Michael Kraft?
– Ja, vem är du?
– Hej, jag vet inte om du kommer ihåg mig, men jag heter Vanja och jag var din lärare i entreprenörskap på gymnasiet.
– Hej, du kan jag ringa dig om fem minuter. Jag låg och sov, jag kom hemifrån Belize där jag spelat in en film för tio timmar sedan. Jag ska bara vakna så ringer jag tillbaka Vanja. Går det bra?
– Ja, givetvis.
– Tack.
Jag lägger på, jag sätter mig upp. Jag går nerför trappan, jag sätter på kaffe. Jag går till toaletten och jag kissar. Kaffet är nästan färdigt när jag kommer tillbaka. Jag tar fram ett kaffeglas från skåpet, jag häller upp kaffe och jag öppnar kylen och tar fram mjölk och jag slår det i kaffet.
Jag bad min mor fylla kylen och frysen till mig när jag meddelade dem att jag skulle resa hem. De var snälla och gjorde det. Jag tar en klunk av kaffet, sen tar jag fram min telefon och jag ringer till Vanja. Hon svarar och jag säger.
– Det är Michael.
– Hej.
– Förlåt för innan men jag var långt borta när du ringde.
– Ingen fara alls, du undrar kanske varför jag ringer.
– Ja lite?
– Det är så att jag skulle vilja bjuda in dig till att föreläsa för de klasser som jag undervisar i entreprenörskap.
Jag tar en klunk av kaffet.
– Vad vill du att den ska handla om?
– Ja hur du gått från att gå på vår utbildning till att vara den du är idag.
– Den vägen är väldigt få förunnad.
– Jo jag vet, men du kan kanske föra ett budskap om att med hårt arbete så kommer man långt.
Jag ser ut på Öresund, det är grått och dimmigt. Där jag var, så var det soligt, varmt och regnigt.
– När vill du att jag ska komma?
– På torsdag.
– Vad är det för dag idag?
– Tisdag.
– Tack, som sagt, jag är lite förvirrad på tiden just nu. Men visst jag kan komma.
– Jag kan tyvärr inte erbjuda dig några pengar.
– Det är lugnt, det ska bli kul. En sak bara, jag vill inte skriva autografer till hela skolan. Jag hoppas att du förstår det.
– Nej då det är lugnt, jag tar hand om det.
– Tack, Vanja. När ska jag vara där?
– 09.30.
– Då vet jag det, men då ses vi på torsdag.
– Det gör vi Michael, tack.
– Ingen fara.
Vi lägger på och jag undrar vad fan jag gått med på…
Jag går in på skolan och jag ser Vanja stå och vänta på mig. Jag går fram till henne och jag säger.
– Hej Vanja nu är jag här.
– Hej, Michael, välkommen.
– Tack.
– Jag hade nästan glömt hur lång du är, du upplevs kortare på film.
– Kanske det.
Vi går genom skolan och vi kommer fram till aulan. Hon öppnar dörren och hon släpper in eleverna. Jag går in sist av alla och jag går fram till den lilla scenen. Där är en stol och en mikrofon, jag ser på den och jag sen på stolen. Jag ställer mig bredvid Vanja och hon säger ifrån med en bestämd röst att alla telefoner ska vara nedstoppade.
Eleverna sätter sig och de blir tysta väldigt fort, ingen har telefonen uppe vilket imponerar på mig. Hon presenterar mig, eleverna himlar med ögonen när hon gör det. Sen säger hon.
– Vad en del av er kanske inte vet så är Michael en gammal elev här. Han har kommit hit för att berätta om sitt entreprenörskap. Om hur han hanterar sitt varumärke. Är ni snälla så kanske han berättar om när han gick här på skolan. Jag vill inte se en telefon framme under föreläsningen. Har alla förstått det?
De svarar med ett unisont ja. Hon ser på mig och hon räcker mig micken. Jag tar emot den och jag säger.
– Hej, jag heter Michael Kraft och jag är före detta elev här på skolan. Mina meriter inom det jag utbildade mig till är att jag arbetade på Ica Toppen i tre somrar och det hade varit mitt arbete om jag inte gjort lumpen och om en vän till mig inte känt rätt personer som sökte en ung vältränad kille med ett specifikt intresse för vikingatiden. Så hade jag troligtvis fortfarande arbetat på Ica Toppen. Vilket var ett väldigt bra betalt arbete, det var faktiskt därför som jag valde Handels som programmet hette då. Det var ett bra program för det var då i alla fall, lätt att få ett bra arbete inom en bransch som betalar bra. Jämfört med många andra yrken sett till arbetsinsatsen så är det väldigt bra betalt. Handels har ett väldigt bra avtal, när det kommer till OB – ersättning osv. hantverksyrken tjänar mer men jag hade inget intresse av sådana. Så jag pluggade och skötte mig i skolan. Jag var rätt hårt mobbad under min uppväxt, jag var tjock och min far var alkoholist vilket satte sina spår i mig. Jag tillbringade det mesta av min tid vid min dator. Vi flyttade ut på landet när jag slutade åttan. Så jag fick börja nian på en annan skola. Sen blev det en ny skola här. Jag växte som en galning en sommar när jag var yngre, så jag sträcktes ut. Men jag vägde alldeles för mycket ändå, men i alla fall. Jag la om mitt liv, jag gjorde sixteen weeks of hell utmaningen. Jag gillade träningen och mitt väldigt sargade självförtroende fick ett par boostar och jag gillade skolan mer och mer. Så jag gick ut med vettiga betyg, jag hade arbete och jag skulle göra lumpen.
– Som vadå?
– Kustjägare, jag funderade på att stanna kvar faktiskt när jag var klar med grundutbildningen. Jag hade vissa funderingar på att bli prickskytt, men så dök det andra upp.
– Vad tjänade du på ditt första jobb?
– Som skådespelare?
– Ja.
– Det är inga hemligheter, det står på IMBD. Jag fick runt 200 000 dollar per avsnitt, det kontraktet förbättrades inför den sista säsongen som jag var med i. Den summan dock är hemlig, den får jag inte avslöja. Men jag kan säga att den inte var sämre.
– Så du tjänade två miljoner svenska per avsnitt?
– Ja, TV – serier är väldigt bra betalda. Det har att göra med att produktionskostnaderna är låga och att man oftast är på samma plats och filmar osv. men ja jag tjänade så mycket per avsnitt. Henry Cavill fick betydligt mer för sina avsnitt i The Witcher. För säsong två så fick han en miljon dollar per avsnitt. Vad han fick för tredje säsongen är hemligt, men han valde att hoppa av för att de tappade äktheten med böckerna. Vissa roller har jag fått en höglön men ingen kickback så att säga, andra gånger så är det tvärtom.
– Hur behandlar du ditt varumärke som är dig själv så att säga?
Det är Vanja som ställer frågan.
– Genom att sköta mig, jag försöker att hålla mig utanför skandaler. Jag skänker pengar till vissa saker för att jag vill det. Jag försöker delta vid vissa välgörenhetstillställningar. Jag dricker inte, jag tar inte droger och jag äter inte tabletter. Vilket gör att jag alltid vet vad jag gör. Så om jag klantar mig så kan jag inte skylla på något annat än mig själv. Men jag vårdar mitt varumärke så att säga genom att sköta mig och vara en så bra person som jag bara kan. Men jag är inte mer än människa jag i heller. Men som sagt, jag gör mitt bästa för att sköta mig. För att ta hand om mitt varumärke, jag tjänar pengar på mig själv så att säga. Sköter jag mig inte så tjänar jag inte mer pengar. Sköter jag mig inte så kommer hela världen att få reda på det. Sköter jag mig inte så skadas mitt varumärke.
– Hur mycket pengar har du?
– Helt ärligt så vet jag inte, jag har investerat det mesta. Jag har mitt sparande i diversefonder osv. så jag kan inte säga exakt hur mycket pengar jag har. Men jag kan säga att jag har så att jag klarar mig. Om jag inte klantar mig så skulle jag kunna gå i pension nu och leva gott ändå så att säga. Men jag kan faktiskt inte säga hur mycket pengar jag har. För det vet jag inte.
– Har du många brudar?
Jag hör skratten och fnissandet i publiken.
– Nej, det är en av baksidorna med att vara kändis. Jag kan aldrig veta vad personen som jag träffar är ute efter. Så nej jag har inte många brudar, man kan säga att jag inte har några brudar alls. Jag har en hel del vänner som råkat illa ut. Jag säger inte att alla tjejer eller kvinnor sådana. Men eftersom de som är så inte har en skylt där det står jag är en person som kommer att sätta dit dig om du inte gör som jag säger. Så nej jag har inte en massa kvinnor. Jag har inte ens en kvinna.
De skrattar inte längre, jag ser på dem.
– Det finns baksidor med alla arbeten, det är en av mina. Mina vänner är få och de är ifrån tiden innan jag blev känd. De jag är vän med efter den tiden är ännu färre. För man vet inte vem man kan lita på. En av anledningarna till att jag flyttade hem var just det. Man visste inte vem man kunde lita på. Vi är tusen skådisar som slåss om kanske tio toppjobb om året. Av alla de som söker sig till Hollywood så är det kanske max fem procent som lyckas. Man ska ha större tur än när man vinner på Lotto för att lyckas. En annan baksida är droger, alkohol och tabletter. Metoo var en annan baksida som ledde till en massa skit. Det är en glamourös framsida med en ibland väldigt ful baksida. Men jag älskar mitt arbete, jag får träffa fanstatiska människor, jag får besöka minst lika fantastiska platser osv. förstå mig rätt. Jag älskar mitt yrke, annars så hade jag slutat och börjat arbeta på Ica eller liknande. Som sagt det är ett varierande jobb som är bra betalt. En bra entreprenör ser förbi problemen och han ser möjligheterna, men han är medveten om att de kan skita sig. Har ni fler frågor.
Det hade de, de hade en massa frågor om allt möjligt och jag svarade på dem så gott jag kunde. När tiden var slut så skrev jag autografer och de fick ta bilder med mig. När de lämnat aulan så såg Vanja på mig.
– Tack, Michael.
– Tack själv Vanja, det var kul. De ställde bra frågor.
– Ja och du gav dem bra svar, Michael. Du gav dem ärliga svar, framför allt när du berättade om baksidorna. Vissa av dem tror att det bara är guld och gröna skogar att vara kändis.
– Det är det långtifrån, min senaste film skulle tagit åtta veckor att slutföra, den tog elva i stället. I regnskogen, det var inte en trevlig upplevelse. Jag är glad att jag har den bakgrunden i militären som jag har. Annars så hade det varit ännu otrevligare. Eller när jag gick ner närmare tjugo kilo inför filmen som jag fick en Oscar för. Jag har gjort fler uppoffringar, så nej det är inte bara guld och gröna skogar. Verkligen inte, men de positiva sidorna överväger de negativa.
Vi lämnar aulan och vi går genom skolan, vi går utifrån den. Vi säger hej då, jag hinner köra innan ryktet sprider sig…
Jag blockerar en spark och en slagkombination. Jag kontrar med en egen och jag får in två träffar. Han backar och jag följer efter honom vi attackerar och blockerar båda två. Ingen av oss får övertaget, vi backar och vi ser på varandra och vi nickar.
Vi höjer våra händer och sen fortsätter vi att sparras. Ingen av oss får övertaget denna gång i heller. Vi tackar varandra för bra sparrning. Vi går till våra väskor och vi dricker. Jag sätter mig på en bänk och jag tar av mig handskarna och jag packar ner dem och tandskyddet i väskan.
Jag tar av tejpen och jag kastar den i papperskorgen. Jag reser mig och går till omklädningsrummet, jag klär av mig och jag går in i duschen och ställer mig. Jag duschar av mig, när jag är klar så klär jag på mig och lämnar träningslokalen.
Jag går till bilen, jag har kört idag. Det är skånsk vinter eller novemberväder, snart decemberväder. Ett par plus, regn och vind. Jag orkade inte ta på mig regnkläderna idag. Så jag körde bil idag, jag kör till IKEA.
Jag ska träffa min mor och Iris där, de ska titta på möbler till barnkammaren. Vi ska käka lunch där tillsammans. Jag kommer fram och jag parkerar i garaget och jag går in på IKEA. Jag går upp en våning och jag stannar där. Min mor och Iris kommer gående, det har börjat synas på Iris att hon är gravid.
De kommer fram till mig och vi hälsar på varandra, vi åker upp till andra våningen. Vi går till restaurangen och vi handlar vår lunch, jag kör klassikern. Mos och köttbullar. Vi går till ett bord och sätter oss, de har kyckling på sina tallrikar. Vi börjar att äta, jag ser på Iris och jag ler.
– Vad är det?
– Du skiner syrran, det klär dig att vara gravid.
– Tack, Michael. Men det är rätt jobbigt just nu.
– Så trist.
– Ja, men jag valde själv så jag får kanske skylla mig själv.
– Du valde rätt syrran, du kommer att bli en väldigt bra mamma.
– Tack, Michael. Så hur är det? Du överlevde djungeln och en föreläsning på vår gamla skola.
– Haha, frågan är vad som var tuffast.
– Så vad händer nu?
– Efter jul och nyår så ska jag åka till USA och göra åtta avsnitt av er favoritserie. Er omröstning bar frukt, jag vet inte om jag ska tacka er eller vad jag ska göra. Tack vare er så får jag bo ett par veckor i USA, vilket jag inte gillar. Vara med i en serie som jag inte gillar, spela mot skådespelare förutom Malin som jag inte gillar. Men hej jag kommer att tjäna en obscen summa pengar som jag kommer att placera i en fem års fond i Luxemburg. Så jag ska kanske betala för kalaset idag.
– Haha, ja det får du göra Michael.
Vi äter vår lunch och pratar om andra saker, som julfirande. Vilket vi kommer göra hemma hos min mor och Johan. Olivia och hennes familj kommer att fira med Toms familj. Systrarna talar numera civiliserat med varandra. Vilket är bra, vi reser oss och sätter våra brickor på bandet och sen går vi till där de har barnsakerna.
De börjar att handla, vi hämtar paketen vid hyllorna och vi lägger dem på en vagn och sen går vi till en av kassorna. Jag betalar och sen lastar vi in paketen och de andra sakerna i min och min mors bil. Som tur är så har hon kombin med sig, vi fyller våra bilar och sen kör vi till hennes hus. Vi lastar ur bilen och vi bär in paketen, jag och min mor bär de tunga paketen.
Iris tar de lätta sakerna, vi ställer dem i barn rummet. Vi öppnar paketen och sen börjar vi att sätta ihop dem, vi får ringa efter Johan och hans verktygslåda. Han kommer och vi börjar att sätta upp saker på väggarna. När vi är klara så ser vi oss nöjt runt i rummet, Iris har målat det innan.
Vi städar bort kartongerna och vi går med dem till Johans och min mors bil. De kommer att kasta dem i deras miljöstation. Den ligger ett mindre stenkast från deras hus. När vi är klara så sätter vi oss och dricker kaffe, klockan närmar sig fem. Det är snart dags för middag, när vi druckit upp kaffet så åker min mor och Johan i väg.
– Stannar du på middag Michael?
– Gärna Iris.
Hon ska ha kyckling till middag, hon ska göra en kycklinggryta med ris som hon sett på nätet. Vi går till hennes kök och vi börjar att laga grytan, vi småpratar om allt möjligt medan vi lagar mat. Om hennes graviditet, om hennes arbete, hon har blivit befordrad.
Fått mer ansvar och mer i lön osv. hon trivs som hon säger som fisken i vattnet. Hon frågar om mitt liv, jag berättar om mitt liv. Om filmerna och allt annat. Om vad jag gör när jag inte spelar in filmer, min träning, mitt spelande och inget annat.
Jag gör inget annat, jag kommer att göra annat till sommaren. Jag ska köra motorcykel, men först så ska jag köpa en motorcykel och jag har inte bestämt om jag ska köpa en glidare. Eller en snabb motorcykel, vi får se. Men jag letar efter en.
– Du får skaffa en hobby, Michael.
– Det har jag redan, mitt spelande och min träning. Det är mina hobbys, till sommaren så kommer jag att köra motorcykel. När jag inte promotar nästa Batman.
– Stämmer det att du är med i racet för en ny Oscar?
– Ja, det är jag. Vi är nominerade alla tre, han som spelade min far är för bästa manliga huvudroll, jag och den kvinnliga skådespelerskan är för bästa manliga och kvinnliga biroll.
– Hur är dina chanser?
– Små, jag vann för ett par år sedan, jag tror inte att jag kommer att vinna igen. Men osvuret är bäst, jag hoppas att han som spelade min far i filmen vinner. Han gör en fantastisk tolkning.
– Det gör du med Michael, ni är väldigt bra alla tre. Du och han lyser lite klarare än de andra.
– Tack Iris.
– Jag säger bara som det är, Michael.
Jag ser på henne och jag ler. Hon ler mot mig…
Jag ser på Natalie Portman och Robert Downey jr som ska läsa upp namnet på den som vunnit. Hon tar fram pappret och hon läser upp mitt namn, jag reser mig och jag går fram till scenen och jag tar emot statyetten. Jag samlar mig och jag ser på den.
Jag tackar alla som var med i filmen, regissören, mannen som spelade min far, kvinnan som spelade polisen. Jag tackar en hel del personer till. Innan jag avslutar med att tacka regissören igen. När kvällen är slut så har hans film vunnit sju Oscar, mannen som spelade min far vann en, kvinnan vann en. Vi fick alla tre.
Filmen blev bästa film, bästa regi osv. Batman vann också, bland annat för bästa musik. Jag träffade kvinnan och Markus bakom scenen. Han är kvar hos henne. Jag kramade henne länge och jag talade viskande i hennes öra.
Vi delade på oss, jag pratade lite med Markus innan de lämnade. Jag stannade en stund till innan jag lämnade. Jag hann prata med Carol också innan jag lämnade. Hon kramade mig och jag kramade henne. Mitt gage ökade igen…
Jag ser på Malin, hon ser på mig. Hon ser väldigt fräsch ut, vi kramar varandra och vi talar svenska med varandra.
– Har du hört?
– Vadå, Malin?
– Alicia Vikander vill vara med i vår sommarfilm.
– Finns det en sådan?
– Ja, de väntar på att jag ska tacka ja. För de vet att du bara är med om jag är med.
– Är du det?
– Jadå, men som sagt Alicia vill vara med.
– Där ser man, hon är välkommen.
– Haha, ja. De kommer att komma allihopa.
– Det hade varit kul, Malin.
– Haha, ja.
Jag ler och hon ser på mig.
– Grattis igen, Michael.
– Tack, Malin.
– Det är en fantastisk film.
– Ja, det är det. Det är den tuffaste rollen jag någonsin gjort. Samtidigt som det var den lättaste.
Shonda kommer in tillsammans med regissören och vi går igenom dagens avsnitt. Sen börjar vi att spela in…
Jag är klar med mina avsnitt, jag väntar på bilen som ska ta mig till flygplatsen. Jag har varit här i snart åtta veckor, jag ser på färgen på bladen på träden. Våren är så smått på gång här. Vi spelar in i New Hampshire, det är en väldigt vacker plats som de spelar in på.
Gästprofessorn i historia ska åka hem igen. Jag ser bilen komma körande. Jag tar min väska och jag går fram till bilen när den stannar. Jag lägger väskan i bagageutrymmet, jag tänker på Malin och våra samtal. Hon är som min moster, min coola moster som jag kan tala med allt om.
Hon förstår mig på ett vis som amerikaner inte gör. Även om hon bott i Kanada det mesta av sitt liv så är hon svensk i sinnet. Hennes föräldrar har fostrat henne svenskt så att säga. Vi har pratat bort en massa timmar, hon och hennes man som också är skådespelare bor i ett hus som de hyr här.
Jag har bott i ett gästrum i deras hus. Vi har som sagt pratat mycket om livet, om Hollywood om min krasch och mitt val att trappa ner mitt förhållande till kvinnor som inte var sunt. Verkligen inte. Men frågan är om jag dragit det för långt åt andra hållet.
Vi kom inte fram till något speciellt men det var skönt att vädra mina tankar med någon som förstår. Vi kommer fram till flygplatsen. Jag går in och jag checkar in, jag går till gaten och sätter mig…
Jag ser på motorcykeln, det blev en glidare. De rekommenderade mig att jag köpte en sådan när jag inte är så van förare. En glidare kör också fort, men det tar lite längre tid för den att komma upp i fart i jämförelse med de snabba motorcyklarna. Jag sätter mig på den och jag startar den.
Jag kör uppför garaget och jag kör i väg. Jag ska köra till min mor och Johan, Iris är därhemma och hon är höggravid och hon har gått ett par dagar över tiden. Det är en varm dag idag så det är därför som jag passar på att köra. Det är egentligen lite för tidigt att köra men jag var sugen.
Jag kommer ut på inre ringvägen och jag kör mot avfarten mot Fosie. Jag kör av och inpå vägen som leder till 101 an och min mor och Johan. Jag kommer fram och jag parkerar motorcykeln. Jag hinner knappt kliva av den innan de tre kommer utifrån huset.
– Det är dags, Michael. Vi kör henne in, sen stannar jag där med henne.
Min mor är väldigt affärsmässig, hon går in i sin yrkesroll. Jag ser på dem, sen säger jag till Johan.
– Kom hem till mig när du lämnat dem, det är närmre till sjukhuset därifrån.
Iris gnäller till när värken kommer, de sätter henne i bilen och de kör i väg. Jag sätter mig på motorcykeln igen och jag kör hem och väntar på Johan…
Tolv timmar senare så meddelar min mor att Iris fött en pojke på 3,5 kilo. Allt är väl med mor och barn. Förlossningen gick väldigt bra. Vi får inte komma och hälsa på. Men de kommer att komma hem senare under dagen eller i morgon. Klockan är tre på natten. Johan däckar på soffan, jag går upp till min säng och jag somnar där…
Jag håller den lille pojken försiktigt på min arm, vi är hemma hos Iris och hälsar på. Vi körde hit så fort de meddelade att de var på väg hem. Eller Johan hämtade dem efter att han hämtat babyskyddet hemma hos Iris.
Sen körde vi hit, nu så sitter jag här med Viktor som han ska heta. Vi pratar om förlossningen, om andra saker. Iris tar Viktor, det är dags att amma. Hon sätter sig och hon börjar att amma som om hon inte gjort annat i hela sitt liv. Vi andra ser på och vi pratar om andra saker…
Min telefon ringer, jag öppnar ögonen och jag svarar.
– Ja?
– Sov du?
– Ja, Carol det är mitt i natten här. Vi är nio timmar före er, klockan är halv tre på natten här. Så är det livsviktigt?
Hon brukar inte ringa vid fel tidpunkt så att säga och hon brukar ha koll på tiden. Så det verkar vara något stort på gång.
– Ja, nästan.
– Så vad gäller det? Har någon stulit dina hundar?
– Då skulle jag väl inte ringa dig. Sen vågar ingen röra mina hundar.
– Inte om man är vid sina sinnens fulla bruk. Men det finns en massa galningar där.
– Förvisso.
– Så vad vill du, Carol?
– Jag har en ny film på gång.
– Med vem?
– Han som gjorde filmen där du vann din första Oscar, han ska göra ett nytt projekt.
– Vad ska det handla om?
– Den brittiska koloniseringen av Afrika. Det ska vara ett episkt drama, han vill ha med dig.
– När?
– Det är inte bestämt än, men inte förrän nästa år troligtvis.
– Jag kan inte låta bli att arbeta för att han vill ha med mig på ett projekt som ingen vet när det blir av.
– Nej och det är han medveten om, men han vill ha med dig. Du ska spela son till en rik adelsman. Det är som sagt ett storslaget drama, en mastodontfilm från mastodontfilmernas era.
– Det är klart att jag är intresserad.
– Så bra.
– Var du tvungen att väcka mig mitt i natten för det?
– Inte bara.
– Nähä, vad är det mer?
– Ja, förutom hans film så har jag två filmer till på gång.
– Förutom andra delen på agentfilmen?
– Ja.
– Som vadå?
Hon berättar, det är en actionkomedi och ett kostymdrama i England. Jag ber henne skicka manuskripten. Jag kommer inte att göra båda, men en av dem. Jag har två filmer att göra i år. Vår numera traditionella thrillerfilm. Sen åker jag i väg och ska spela in agentfilmen.
Denna gång så är det knarkkungar på Sicilien som kommer att få stryka på foten. Manuskriptet är bra, det har hänt i verkligheten. Det är mer action i filmerna. Givetvis så är det så men de följer grundstoryn väl. Vi kommer inte att spela in på Sicilien.
De kan inte garantera vår säkerhet där, så vi ska spela in på Malta i stället. I den svenska filmen så återvänder vi till Ystad, vi är snart lika kända som Wallander är för Ystad. Filmerna är omåttligt populära i de nordiska länderna och i Tyskland.
Alicia är med i filmen, som sagt vem vet, snart så vill kanske alla bröderna Skarsgård och deras far vara med, kanske Dolph med och Rebecka Ferguson, Uma Thurman har svenskt blod i sig. Jag ler åt mig själv. Det kommer inte att hända, men det hade varit roligt.
Vi kommer inte att ligga med varandra i år i heller. Men jag kommer att ligga med Alicia, jag kommer att kyssa Malin men jag kommer inte att ligga med henne.
– Var det något mer?
– Du är topp tio på världens sexigaste män, de har inte avslöjat topp tio än. Men du är med på den listan.
– Där ser man, det måste bero på den avklädda scenen i Tv – serien. Vad är med Shonda och få mig att ta av mig kläderna? Det är varenda gång Carol.
– Haha, jag vet inte Michael. Men de kommer att avslöja er en i taget från tio och neråt.
– Ingen har frågat mig om jag vill vara med, Carol. Jag kanske inte vill bli objektifierad.
– Det hade jag inte ens tänkt på. Vill du inte vara med?
– Det är väl en fråga som är för sen att ställa nu. Men jag hade velat få frågan i alla fall. Jag vet inte om jag känner mig bekväm med att vara med på en sådan lista. Jag ser inte på mig själv så, verkligen inte. Inom mig så finns fortfarande den mobbade pojken kvar. Den tjocke pojken som blev mobbad för sin vikt och utseende. Jag var sjutton år innan jag kysste min första tjej Carol, det var samma tjej som jag förlorade min oskuld till. Hon var den första som dumpade mig. Som jag kan inte göra så mycket åt det nu, men du kan hälsa dem att jag inte uppskattar det.
– Det ska jag göra, Michael.
– Metoo fungerar på män med, Carol.
– Det är sant, Michael.
– Jag kommer bara att göra en av de två filmerna. Var ska de spela in kostymdramat?
– I England.
– Och actionkomedin?
– Frankrike tydligen.
– Där ser man, men skicka manuskripten så får vi se vilket av dem jag väljer. Nu ska jag försöka somna om Carol.
– Gör så Michael.
Jag lägger på och jag somnar om. Det gick lättare än jag trodde att det skulle göra…
Jag har läst alla tre manuskripten, jag gillar dem alla tre. Så nu har jag problem, eller inte problem men jag måste välja en av dem. Storfilmen kommer jag att tacka ja till. Sen får jag hålla tummarna och hoppas på att den blir av.
För den kan bli riktigt bra, filmen sträcker sig från 1900 till 1945. Från när det brittiska imperiet stod på sin höjdpunkt till dess fall. Filmen kommer att utspelas genom min karaktärs ögon. Från koloniseringen av Afrika till andra världskrigets slut.
Som sagt det kan bli kolossalt bra. Manuset till actionfilmen var bättre än jag trott och kostymdramat var en remake på Stolthet och Fördom. Vem vill inte spela Mr. Darcy liksom? Jag går till min handduk. Jag är på crossfiten och tränar, jag dricker av vattnet och jag tar fram min telefon. Jag ser på klockan, sen ringer jag.
– Hej, Michael.
– Hej Carol, är du framme på kontoret?
– Vadå då?
– När ska de två filmerna spelas in?
Jag väntar på hennes svar.
– Stolthet och Fördom i augusti, den beräknas att pågå i åtta veckor. Sen så ska den andra spelas i november.
– Du kan börja förhandla om alla tre. Jag vill verkligen vara med i storfilmen Carol. Den skulle passa mig som handen i handsken.
– Det var därför som jag ringde dig.
– Här trodde det att det var för att jag var med på den förbannade listan.
– Du är inte tia i alla fall, Michael.
– Så synd, då kunde skiten varit över.
Carol säger inget, hon vet bättre än att diskutera med mig vid sådana här tillfällen.
– Har du hört det senaste?
– Du vet att jag inte vet ett skit om skvaller.
– Sant, de vill köpa ut Cavill.
– Så Barbara kan inte göra som hon vill med honom? Han är ännu mer principfast än vad jag är. Han har säkert läst böckerna och skapat sin Bond utifrån dem. Precis som Craig ville göra, hon sitter på sin guldgruva. Men hon gör inget annat Carol. Verkligen inget annat, tiderna förändras. Eller vi skådespelare förändras. Vi tar inte vilken skit som helst längre.
– Jag vet, men han börjar att göra sig omöjlig Michael.
Jag tar en klunk av vattnet.
– Jag hör dig, Carol.
Det är en varning till mig med, det finns en gräns. Den gränsen ska man inte gå över. Verkligen inte, inte för att jag är nära att gå över den. Men som sagt jag är också principfast.
– Får du skit på grund av mig, Carol?
– Nej, men ni är rätt lika varandra.
– Sant, men jag är smidigare än honom. Han är en styvnackad britt, de är vad de är. Jag har lärt mig att kompromissa, inte med min integritet men med andra saker. Även om jag läser på mig, så är det regissörens vision som vi ska gestalta. Inte min vision om hur karaktären eller kanske framförallt storyn ska vara. Eftersom jag är påläst så får jag ett visst svängrum. Jag tar reda på hur stort det är, sen håller jag mig innanför den gränsen. Det gör inte Henry, han är perfektionist. Han är likadan när han spelar.
– Spelar?
– Vi spelar samma datorspel, jag har spelat med honom ett par gånger. Jag retades med honom bara för att testa honom. Han blev arg, så vi hamnade i en diskussion. Den slutade med att jag gjorde som han sa. Det vi skulle göra gick bra, han fick ”vinna” men jag fick ta honom på pulsen. Han är en fantastisk skådespelare Carol, men jag skulle aldrig vilja att regissera honom. Jag spelar gärna mot honom, han är en fantastisk människa. Men jag skulle inte vilja regissera honom. Men jag ska tala med honom, inte för att jag tror att det hjälper men jag ska försöka.
– Tack, Michael.
– Ingen fara. Men säg till dem alla tre att jag är på om du kan komma överens med dem.
– Jag kommer alltid överens med dem, Michael.
– Du har en förmåga att göra det, Carol.
Vi lägger på och jag suckar lite, sen går jag och duschar. Jag ska träffa Iris och Viktor på stan, jag ser på klockan. Jag får skynda mig…
Jag ser på Viktor han växer och frodas.
– Så han har inte skrivit på papperna?
– Nej.
– Varför?
– Han vill ha ett faderskapstest.
– Tror han att du legat med någon annan?
– Ja, Michael.
– Skojar du?
– Nej, Michael. Jag skojar inte.
– Jisses, det trodde jag inte om honom. Att han inte vill träffa Viktor är väl en sak men att inte erkänna honom. Så vad händer nu?
– De kommer att göra testet, det kommer att bevisa att han är far till Viktor, han kommer att få göra rätt för sig. Eller jag kommer be honom att inte göra det i utbyte mot att jag får ensamvårdnad.
– Bra, Iris. Behöver du en bra advokat så säg bara till, som gudfar så betalar jag en sådan.
– Tack, Michael.
– Vad är underhållet på?
– Vadå då?
– Jag sätter in den summan på ett konto till Viktor, jag sätter dig som förmånstagare på kontot så kan du ta ut pengar när du behöver. Ni ska inte behöva vara beroende av den skitstövlen.
– Tack, Michael.
– Självklart syrran, så vad händer annars förutom att han beter sig som en idiot?
– Inte mycket, vi tar våra promenader. Jag träffar vänner, jag träffar min far och din mor. Jag ser på filmer och tv – serier. Jag arbetar hemifrån två dagar i veckan. Jag kan göra det nu när Viktor är så pass liten, samtidigt så sparar jag på mammadagar.
– Så bra.
– Ja verkligen, det är så att jag får skingra tankarna på hans uppträdande.
– Jag trodde inte det om honom.
– Barn är ett rött skynke för honom, jag visste om det. Men jag åt piller och han ville inte använda kondom. Det tog och han ville tvinga mig till abort. Något inom mig klickade till när jag blev gravid. Jag ville bli mamma så jag sa nej. Sen var cirkusen igång och den håller fortfarande på.
– Som sagt, säg till om du behöver en bra advokat, Iris.
– Det ska jag göra, Michael.
Jag ser på Viktor och jag gullar med honom. Jag ser inte de som tar bilder på mig och Viktor. Carol fick förneka att det var mitt barn, hon sa som det var att det är mitt syskonbarn. Men den bilden som spreds som en löpeld på nätet, med mig med ett väldigt brett leende och Viktor leendes. Gjorde så att jag var med i racet som den sexigaste mannen på planeten ett tag till…
– Henry.
– Michael.
– Kan vi gå till en privatkanal.
– Det låter allvarligt, Michael.
– Det är det Henry.
Vi byter kanal, han sätter ett password på kanalen så att ingen annan kan komma in på den.
– Så vad är det?
– Vill du göra Warhammerfilmen, eller serien eller vad det nu blir för något?
– Självklart.
– Då får du sluta vara så förbannat styvnackad, Henry. Du håller på att bli för besvärlig, Barbara är en bitch. Men hon är en bitch med makt, hon sitter på sin tron och kan bete sig som hon gör på grund av det som hennes far skapat. Hon sitter på en massa makt Henry och just nu så håller hon på att krossa dig. Eller du krossar dig själv, jag vet vad Warhammer projektet betyder för dig. Döda inte din dröm, hur många filmer har du kvar att göra med henne?
– Två.
– Gör dem, gör som hon säger. Bråka inte, förläng inte kontraktet. Så kommer du att få göra din Warhammer. Gör bara filmer i England ett tag, låt henne få denna seger Henry. Hon är en bitch, alla vet det. Frågan är om någon kommer att ta över efter dig. Du gör en väldigt bra Bond Henry, i mitt tycke så är du bäst. Hon höll på att knäcka din föregångare, vi gjorde en film tillsammans. Han skojade inte när han sa det han sa i den där intervjun. Men han fick krypa till korset för att inte bli krossad Henry. Ibland så får man kompromissa för att få det man vill längre fram.
– Så vad du säger är att hon svartlistar mig?
– Har du fått klartecken för Warhammer?
Han säger inget, jag vet inte om det är så. Det är bara en spekulation, men de har förhalat ett tag. Man kan tycka vad man vill om henne men hon har makt.
– Fansen vill verkligen se dig i Warhammer Henry.
– Så jag är en styvnackad britt?
– Ja min vän det är du, du är perfektionist, du vill att allt ska göras på ditt vis, du har väldigt svårt att kompromissa. Lär du dig det Henry så kommer du att få göra Warhammer. Böj på nacken denna gång, så kommer du att få göra din film. Eller serie, jag är också det jag säger att du är. Men jag har lärt mig att kompromissa Henry. Jag lärde mig det i militären, om jag inte gjorde det så fick jag en massa skit, mina kompisar fick en massa skit. Så böj på din förbannade styva nacke och gör klart filmen som hon vill. Promota den och säg att det är den bästa Bondfilmen någonsin, så kommer du att få göra Warhammer som är din största dröm Henry. En sak till, du kan verkligen inte spela Guardian Druid.
– Förlåt?
– Ska vi duellera din mot min, vinner jag så gör du som jag säger åt dig att göra.
– Och om du vinner?
– Så lovar jag att säga att du är den störste skådespelaren någonsin. Men det kommer inte att hända Henry. För du kan inte spela Guardian Druid.
– Utmaningen är antagen.
Vi loggar in i spelet, vi träffas på en plats där det är bara han och jag. Sen duellerar vi…
Jag ser på intervjun, jag ler lite. Jag tar en klunk av kaffet och jag hör Henry tala sig varm om nästa projekt som han ska göra. Warhammer 40 000. Spelnördarna kommer att gå bananas.
Vad de kan lita på är att han kommer att följa storyn i spelet. Jag spöade honom och jag visade honom att jag är bättre än honom på att spela Guardian Druid. Det var en nyttig erfarenhet för honom…
Jag ser på henne och hon ser på mig, vi stannar upp båda två och vi säger samtidigt.
– Rebecka!
– Michael!
Vi kramar varandra och vi släpper varandra efter passande tid. Jag ser på henne, hon är en väldigt vacker kvinna. Hon ser på mig och hon ler.
– Hur är det, Michael?
– Det är bara bra, själv Rebecka?
– Det är bra, eller så bra som det kan vara. Jag och min pojkvän, eller vi var förlovade har gjort slut. Jag kom hem i förra veckan, det är lätt kaos just nu.
– Jisses, det var tråkigt att höra Rebecka. Jag beklagar.
– Tack, Michael. Det är en lång och tråkig historia, men det slutade väl eller vad man ska säga.
– Vad gör du i Ystad?
– Söker arbete, jag har sökt arbete på sjukhuset här.
– Där ser man, som?
– Barnläkare, det är min specialitet. Jag är snart klar, så jag sökte en tjänst hör för att kunna göra klart in ST. Du då?
– Det är dags för sommar Thrillern.
– Förlåt?
Jag berättar om filmen som jag spelar in, att det är den fjärde i ordningen.
– Jag måste vidare, Michael.
– Får jag bjuda på middag ikväll Rebecka, vi avslutar vid fyra. Sen så kör jag hem. Jag kan ha maten klar vid 18.00.
Hon ser på mig, jag möter hennes blick.
– Var bor du?
Jag säger min adress.
– Vad är ditt nummer, Michael.
Jag säger det och hon lägger in det på sin telefon. Jag får ett meddelande.
– Vi ses klockan sex.
– Det gör vi Rebecka.
Vi kramas igen och sen går hon i väg. Jag går tillbaka till inspelningsplatsen.
– Vem var det, Michael?
– Rebecka, hon som är den som såg till så att jag hamnade i denna bransch. Hennes föräldrar känner mannen som regisserade Vikingaserien som jag slog igenom i. Hon rekommenderade mig till en av rollerna. Hade hon inte gjort det så hade jag fortfarande arbetat på Ica Toppen i Höllviken. Malin…

Delar i serien<< Stjärnan Kapitel 7Stjärnan Kapitel 9 >>

Stjärnan
19

Kommentarer

6 svar till ”Stjärnan kapitel 8”

 1. Profilbild för Belar
  Belar

  Temperaturen stiger 😀

 2. Profilbild för Jummi
  Jummi

  Som Belar säger. Bara att vänta igen då….

 3. Profilbild för Master Lars
  Master Lars

  Underbart, tack

 4. Profilbild för Olsson
  Olsson

  Återigen en suverän historia…. Väntar med spänning få fortsättningen.

 5. Profilbild för D0GGE
  D0GGE

  Som många andra säger. Nu väntar man på nästa del.

 6. Profilbild för sammet
  sammet

  Hej

  Tack för alla fantastiska kommentarer 🙂 denna gång så behövde ni inte vänta lika länge 🙂

Lämna ett svar


Sök novell


Kategorier